Klassiek Portret

Portretten zoals de meesters ze al maakten.
 

Portret fotografie in de stijl van de oude meesters.

Ook vandaag maken we nog portretten met de sfeer van de Gouden Eeuw, Klassieke Portretten.

   

In de Klassieke Portretten van vandaag probeer ik om de sfeer van de portret schilderijen vanaf de renaissance naar nu te vertalen. Ik laat me inspireren door de grote meesters, zoals Leonardo da Vinci, Johannes Vermeer en  Rembrandt van Rijn. Niet dat wij ik me durf te meten met deze meester-schilders.  De uitdaging ligt meer in het vertalen van het licht, zoals alleen de beste schilders dat kunnen weergeven, naar de beelden van nu. Met een duidelijke, waarderende, knipoog naar mijn voorbeelden.

Speciaal voor de kunstroute van Nieuwkoop in 2015 is een reeks foto portretten gemaakt naar voorbeeld van bekende schilderijen, zoals  de “Mona Lisa”  van Leonardo da Vinci,  ”het Meisje met de Parel” en "het melkmeisje" van Johannes Vermeer , “Vrouw met hoofdtooi” van Anthony van Dyck,  en een aantal schilderijen van Rembrandt van Rijn, waaronder “Jan Six” en “Saskia met Sluier”.  Andere foto’s zijn minder duidelijk naar een “groot voorbeeld” gemaakt, en meer bedoeld om de sfeer van de klassieke portretten te herscheppen.

Schilders hebben het relatief makkelijk: Zij zijn letterlijk heer en meester over  licht en schaduw. Een fotograaf moet rekening houden met de natuurkundige wet dat licht altijd rechtdoor gaat, en zwakker wordt op grotere afstand van de lichtbron. De echt grote schilders wisten dit heel realistisch  weer te geven, en zijn daardoor makkelijker na te maken als foto. Daarnaast heeft een schilder de vrijheid om onwelgevallige details weg te laten. Al is het maar om de opdrachtgever een plezier te doen. De hedendaagse fotograaf heeft daarvoor gelukkig hulp van de PC.

Soms moeten foto’s bewerkt worden om ze er echter uit te laten zien.

 • Rembrandt Van Rijn
  Rembrandt van Rijn is de absolute meester van licht en schaduw, en daarmee een belangrijke inspiratie bron voor moderne portretfotografie
 • Johannes Vermeer
  Johannes Vermeer was een meester in het scheppen van ruimte door middel van licht, en de suggestie van structuur en textuur. Johannes Vermeer was heel precies met perspectief.
 • Anthony van Dyck
  Anthony van Dyck is minder bekend dan zijn tijdgenoten Vermeer en Rembrandt. van Dyck schilderde vaak heel precies, en zoals we nu zeggen foto-realistisch.
 • Frans Hals
  Frans Hals, de bekende Haarlemse portretschilder, inspireert nu nog.
 • Guido Reni
  Ondanks zijn Italiaanse afkomst is Guido Reni toch bijna een Hollandse Meester: Als kind was hij regelmatig te vinden in de studio van de Vlaamse schilder Denis Calvaert in Bologna.